Saturday, August 30, 2014

[9] Deleting

Mungkin ada yang perasan aku delete tweets. Ada yang beranggapan aku nyorokkan sesuatu. It's not.

Aku ada janji something untuk tweet yang ke 100,000.
Dan aku akan tepati janji tu.

Apa dia?
Tunggulah.

Bye

[8] Merdeka

Merdeka.
Ni gambar paling patriotik yang pernah aku ada.
Dan mungkin juga gambar paling kurus aku pernah ada.

Bilalah aku nak merdeka,
Dari kegemukan.
Dari keletihan.
Dari pelbagai penyakit yg mendatang.

Ini semua gara2 kuat makan.
Aku akan merdeka,
Dari semua ini,
Suatu hari nanti.

Selamat Hari Merdeka Malaysia,
Sama dengan umur arwah ayah,
Kalau dia masih ada,
Ke-57. Peace.

Friday, August 29, 2014

[7] Engagement

Okay, first of all. Don't get me wrong. Tu jari tah siapa2 aku google aja. The things is, lately aku banyak sangat layan movie romantic comedy, well, i need to do something in front of my pc since dah lama tak berdota or berfb, kan?

Latest, The 5 Year Engagement. Lovely. Interesting storyline. Ok, get back to this engagement thing. Fuuuhh, cemana nak mula eh.. Okay, actually dah terfikir pasal bertunang around 2011 lagi, kisah lama, don't want to remember about that. Since know this one girl, and i'm assure she's the one, after few month berkenalan, aku beranikan diri untuk bertanya dan merancang untuk pergi peringkat lebih daripada seorang kawan, which was, bertunang. Belum lagi jadi tunang sesiapa, time's will tell. okay? Make du'a for me :)

Sebenarnya bukan apa, unit tempat aku kerja sekarang, 70% masih muda remaja, dan dalam 50% dari mereka, currently tengah bertunang / akan berkahwin tak lama lagi. Dan mostly, dari hari ke hari, benda yang akan aku dengar, persiapan untuk tunang, persiapan untuk kahwin, itu ini, this and that. Fuhhh, banyak jugak preparation dia ya? I just hope (InsyaAllah) mine will not be that difficult. I want to be as simple as it could be, but still looks nice. Amin.

Allright. peace yo!

Sunday, August 24, 2014

[6] Trust

" Jangan percaya pada orang yang ambik masa berejam lamanya nak balas sms balik, tapi bila kau keluar dengan dia, hp dia sentiasa ada kat tangan "

Well, as for me lah kan. When i'm going out, hp aku memang akan sentiasa kat tangan. main games, tweet, dengar lagu, whatsapp, apa2 lah. Tapi bila aku kat rumah, hp usually campak ntah ke mana. Coz the technology switch from phone to laptop/tablet/pc/tv,etc. I'd find my phone only when i feel like texting my friends, purchase a movie tickets perhaps. Itulah masanya aku guna untuk reply kalau ada orang sms/whatsapp,etc. Kalau benda se-simple ni boleh hilang trust, I've got nothing to say to you ;)

Saturday, August 23, 2014

[5] Mariam Senyum

9am, Saturday. Kaklin suruh pegang kejap Mariam, for a moment. Sebab dia nak sidai baju. Dalam keadaan mamai, Mariam senyum. EH? Dah pandai senyum kat paksu dia lah! It was so beautiful.

I want a kids.

[4] Danau Kota

0230, baru sampai lepas cuci mata kat danau kota, dengan syawal n amir. i always that excited to go out with these 2 boys right here. pertama kali merasa syawal belanja, gaji pertama sebagai pensyarah katanya. Jadilah, chicken chop dekat Murni, Sunway. Thanks a lot, nanti belanja lagi ya.

p/s : i need medium to share n write something. fb used to be the one. twitter? too much paparazzi. i feel safe here. i'm assure no one will read this anyway. that's y i'm here. Regardless what i wanna write, remember? :D

Friday, August 22, 2014

[3] EL Kali ke 11

Agak frustrated terbangun lewat. Tengok jam dah 10.30 pagi. Pagi ni ada makan makan dengan bebudak unit aku. Agak excited sebenarnya. Tapi rutin tidur aku sekarang, lepas isyak terus tidur. 2,3 pagi terbangun, stay up a bit then usually around 4,5 tertidur balik.

Phone on silent as usual. This is frustrating.

Wednesday, August 20, 2014

[2] Macam Lalang

Lepas beberapa minggu, aktifkan fb balik. Here's my reason.

1. Ada member yg xde no phone nak maklumkan wedding, event, etc.
2. Beberapa groups yang aku ketuai dalam fb 'tertutup' sebab xde admin lain dlm group.
3. Most games yang aku main, Hay Day, Clash of Clans, Boom Beach semua link kat fb, nak compete dengan kengkawan xboleh.

Tapi aku still hidden kan apps fb kat hp aku. Just bukak bila ada notification dari best friends aku, dak2 noobies, dengan page2 yg aku subscribe untuk terima notification macam iMuslim, etc.

Cuba untuk tak bukak news feed. Masih belum gagal :D

[1] Masjid Naza

Woah, kagum gila dengan masjid ni. Aku tak tau kewujudan masjid ni sebelum amir n nadraaiyad introduced kat aku. Biasanya sebelum pergi kelas iMuslim Raheeq Al Maqtum, akan maghrib di Masjid Ampuan Jemaah Bukit Jelutong. Sejak kawan introduced, saje lah jejakkan kaki. Serius smart masjid ni, design dia, xnampak macam masjid! macam kedai pameran2 kereta, yelaaaa sebab katanya masjid ni NAZA group yang punya.

Ada beberapa kawan kata, before perlawanan bola sepak, sebab masjid ni dekat ngan stadium Shah Alam, boleh tengok dua penyokong negeri berlainan solat bersebelah sebelahan, now that's awesome.

Friday, August 08, 2014

Facebook Deactivated

Deactivated. yeah, after long 6-7 years, ni kali pertama aku decided untuk deactivated fb. tak percaya? ni link Facebook aku huehue. Ada certain reason kenapa aku deactivated, but first, tengok video ni dulu.


Dah tengok? it's the same video actually. Kalau tengok previous post blog ni, aku ada phobia bila berada kat sesuatu tempat yang ramai orang, crowded. Fb tak terkecuali, serious semak gila dengan manusia. 

Fb it's a good things, aku tau banyak program2 ilmu, mostly semua dari fb. But too much of something isn't that good right? lagi2 raya baru2 ni. people share almost everything what they had, what they eat, with who, and such.

The evil eye, you're inviting me into your life. I rarely knows you. Sometimes, benda2 yang korang post tu buat aku jealous, iri hati. Tak semua orang ada life macam yang korang ada. So eventually they'll started to think bad things about you. 

Segala jenis macam keluhan, kegembiraan, semualah, post kat fb. Well, aku pun tak terkecuali. I've become so addicted. I can spend hours and hours just by scrolling, and keep scrolling. Dan raya kali ni, dah tentu gossip jadi topik hangat. Cakap pasal orang tu, cakap pasal orang ni, semua info gathers from fb, insta, twitter, etc.

It consumes my life, I didn't say you should disconnected yourself from technology, but be good used of it. Untuk sementara (aku harap selamanya) aku deactivated fb just to stay away dari berfikiran buruk pada masyarakat, kawan2 yang ada. 

It's been almost two weeks. kadang2 tercungap2 jugakla nak tau apa yang manusia2 kat fb ni buat. Tapi lama kelamaan dah tak kisah. Harap terhapus la dosa2 kecil aku daripada mengata benda tak elok dari segala apa yang manusia2 ni post kat social media. aminn

Sunday, August 03, 2014

Phobia



Scopophobia is an anxiety disorder characterized by a morbid fear of being seen or stared at by others.

Anthropophobia is pathological fear of people or human company. Anthropophobia can be best defined as the fear of people in crowded situations.

Social Anxiety Disorder (social phobia) is an anxiety disorder characterized by overwhelming anxiety and excessive self-consciousness in everyday social situations. People with social phobia have a persistent, intense, and chronic fear of being watched and judged by others and of being embarrassed or humiliated by their own actions.

Dan aku ada fobia ni. Seriously tak selesa bila ada kat tempat yang ramai orang. Tak suka perasaan rasa diperhatikan, walaupun tau dorang bukan usha aku pun. Rimas. Takut. Just, uncomfortable.

With that being said, that's the reason aku tak turun dataran merdeka semalam, or mana2 perjumpaan yang melibatkan terlampau ramai orang, maaf pada yang mengajak.

It's cureable, please make du'a for me. I didn't attend many weddings, open houses, etc. Even raya kali ni, aku tak join family beraya. Just sempat beraya kat 2 rumah sahabat, dan 1 rumah sedara.

Aku tulis ni bukan nak bagitau kelemahan yang ada, tapi untuk menjawab kenapa aku tak selalu join aktiviti ke sana sini. Aku prefer buat kebanyakan perkara, sendiri. I can be totally crazy, comfortable, dengan beberapa orang sahabat rapat, they know me well. Aku bukan sombong.

Ada sesiapa yang ada gak fobia gini?
Read more here : http://tinyurl.com/pkbtdrd