Thursday, September 25, 2014

[15] Perjanjian Aqabah

Selasa lepas, as usual kelas sirah Nabi Muhammad di iMuslim, bukit jelutong. Compare to last week, kali ni kelas agak ramai (last week cuti hari malaysia, selasa) so tak ramai datang. Ayat ustaz, " hari cuti, ibadah cuti, kelas cuti, solat cuti, baca Al-Quran cuti " terasa siot.

Iman tu tak akan sentiasa stay kat diri kita ni. Lagi2 aku yang kerdil ni. Lama mata ni tak menangis. It supposed to happened in this class.

The topic, perjanjian aqabah. Brothers next to me cried a lot. Dari 15 minit pertama sampai kelas dah nak habis. Andddd aku tak berani nak buat apa2, even tenangkan dia dengan sentuh bahu. Ustaz sendiri pun mengalirkan air mata.

Lelaki ni punya menangis bukan teriak, even dia menangis, dalam masa sama dia cuba tahan, geram, kecewa atau apa2 yang berkaitan dengan diri dia sendiri. Last menangis pun rasanya masa kursus kat Negeri 9 beberapa bulan lepas. time tu teriak abeh. takde cover langsung :p

Yang buat ramai orang sebak masa kelas tu, ayat ustaz, "masa kita dibangkitkan masa akhirat nanti, kita memang tak layak kalau nak compare dengan para nabi. dan cuba bayangkan kalau kita bangun bersebelahan dengan para sahabat pun, bertapa kerdilnya kita " sort of ayat dia. Iman kita kalau compare dengan para sahabat, memang tak dapat bandingkan.

Tepuk dada, tanya selera. Selamat dan teruskan beramal guys.
Post a Comment