Thursday, January 30, 2014

Cara Untuk Minat Pada Al-Quran

Assalamualaikum
Al-Quran. Dah khatam? Bagi yang sudah, Alhamdulillah. Istiqamah la baca ulang2 ya. Bukan dah khatam sekali, tak payah baca lagi. Bagi yang belum, sama2 kita doakan kawan2 kita, supaya mula membaca, dan mula mendekatkan diri dengan Al-Quran..


Kalau dulu, mungkin baca sahaja, mengikut hukum dan tajwidnya. Kalau boleh hafal, jadi hafiz & hafizah, Alhamdulillah, lagi bagus. Belajarlah, baca dan ikut sikit2 bacaan mana2 audio bacaan Al-Quran yang ada. Sekarang ni bukan main banyak kemudahan, apps boleh download, dekat website2, pun banyak yang provide Al-Quran ni. Tapi satu eh, 'feel' bila membaca ni, lain rasanya bila baca dekat phone, lain rasanya bila baca dekat laptop, & 'feel' yang paling best adalah bila kita baca dengan memegang Al-Quran tu, dapat bau helaian2 kertas tu..

Sebenarnya aku pasang niat nak baca terjemahan Al-Quran ni masa aku part 1, diploma. 2006. Dan baru sekarang aku dapat laksanakan niat tu. Sedikit demi sedikit.. Benda bila kita tak biasa buat, manakan datang minatnya, kan? Kalau masa baca, tersangkut2, banyak salah hukum tajwid, diri sendiri pun down, " Ah, aku ni dari baca banyak salah, baik aku tak payah baca terus " Itulah, setiapkali nak baca, bila ada banyak salahnya, stop. Lepas tu tak berusik berbulan, bertahun-tahun. Tak istiqamah langsung!

Mulalah, baca sikit2, 5 ayat sehari pun ok, janji baca.. Nasihat pada diri sendiri jugak ni. Kadang2, just baca terjemahan je, eh, cerita sirah2 dalam Al-Quran ni best tahu? Aku ni pulak bukan jenis yang bila baca buku, baca dari muka surat pertama, sampai akhir ikut aturan, aku suka skip2, amik bab2 yang menarik perhatian. 

Kita sekarang ni, pergi mana2 manjang nampak nombor je kan? Mostly membuatkan kita menunggu, am i right? Aku bagi beberapa contoh kat bawah ni. Nak bayar PTPTN, kena tunggu, nak order makan keropok lekor, kena tunggu, nak buat urusan pelbagai kat pejabat post kena tunggu, nak keluarkan duit kat bank nak kena tunggu, lagi2 dalam kereta, masa jalan tengah sesak, tunggu lagi. Asyik tungggguuuuuu je. 

Cerita pasal menunggu ni, memang benda yang paling tak best la kan. Siapa je suka menunggu? Hah, jadi apalah salahnya bukak apps Al-Quran dekat phone tu, baca terjemahan, random mana2 surah pun okay. Tapi nak lagi best, sambil2 tu boleh hafal sekali, kau tengok pada nombor2 giliran, nombor2 resit yang ada tu. Mostly semuanya 4 digit kan? Bahagikan dua 4 digit tu. 2 digit yang pertama, No Surah, 2 digit yang last tu No Ayat. Cubalah. 

Tak terbatas pada nombor2 resit jer, kadang2 tahun kelahiran seseorang pun boleh buat modal. Bila nak wish kat seseorang, katakan birthday dia 25 Mac 1988. Kat situ kau boleh baca surah ke 25, ayat ke 3, dan surah ke 19, ayat ke 88. Dan bila baca terjemahan, kita kena faham, ayat2 dalam Al-Quran ni bersambung2, jadi kat situ ada keinginan untuk tahu apa cerita sebelum, dan apa cerita selepas ayat yang kita pilih tu, kan? 

Dan sekarang, bila tahu tahun dia lahir 1988, automatik dah hafal, surah ke 19, Surah Maryam. Dari situ, kita boleh hafal dah ayat 88  " Dan mereka yang kafir berkata: “(Allah) Ar-Rahman, mempunyai anak.” Tergantung kan? mesti nak baca ayat sebelum n selepas, situlah timbul minat tu. So, bila setiap kali ko jumpa kawan ko yang lahir tahun 1988, kau akan ingat ayat ni. Aku tak sure la korang macamana, tapi aku ada keinginan nak hafal Al-Quran ni (doakan ya). Jadi aku terfikir, mungkin aku boleh mula tahu, faham, dan hafal apa isi kandungannya dahulu. 

Jom tengok sedikit contoh resit2 kat bawah ni.
Meh tengok terjemahan sekali.

[30:13]
Dan makhluk-makhluk yang mereka jadikan sekutu-sekutu Allah itu tidak ada satupun daripadanya pemberi syafaat melepaskan mereka (dari azab Allah), padahal mereka berlaku kufur di dunia dahulu dengan sebab makhluk-makhluk yang mereka sekutukan (dengan Allah) itu.

 [13:74] - Surah ke 13, Ar-R'ad ada 43 ayat je, jadi kalau macam tu, boleh cuba 137-4, pun tak ada, sebab Al-Quran ada 114 surah je. Kalau macam ni, terpulang pada diri sendiri lah. Try amek 12:69

[12:69]
Dan semasa mereka masuk mendapatkan Yusuf, ia menempatkan saudara kandungnya (Bunyamin) bersama-samanya, sambil berkata kepadanya:” Akulah saudara engkau Yusuf), oleh itu janganlah engkau berdukacita lagi disebabkan apa yang mereka lakukan”.

takpun boleh amek pukul 17:36 tu
[17:36]
Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.

leklu, ada lagi B.T.B 2209 tuh
[22:09]
Ia membantah sambil memalingkan sebelah badannya dengan sombong angkuh sehingga menghalang dirinya dan orang lain dari jalan ugama Allah; ia akan beroleh kehinaan di dunia, dan Kami akan merasakannya azab yang membakar pada hari kiamat kelak;

Gitu..sambil2 tunggu giliran kopok lekor pun boleh tau sket2 kisah tentang Nabi Yusuf & dan kenyataan masa di akhirat nanti, telinga, mata, hati, dan semua anggota2 badan kita akan ditanya apa yang dilakukan di dunia.. harap tangan yang menaip sekarang ni akan tolong bila kita di akhirat kelak.. satu resit tu dah bermacam2 nombor yang boleh kita buat 'bahan bacaan' sementara menunggu.

Ini apa yang aku dapat kongsikan lah, mungkin korang ada cara yang berbeza. Tapi aku ni bukan jenis yang senang nak hafal, tapi yang penting, kena cuba! Aku namakan kereta aku, Alaq. sebab no plate kereta aku bermula dari 96. Setiap kali tengok kereta, ingat surah Al-Alaq dan isi kandungannya. Okay, itu jerlah, kalau dapat manfaatkan Alhamdulillah, sekadar menulis untuk perkongsian bersama. Yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu datang dari diri saya sendiri.

Assalamualaikum.

Friday, January 24, 2014

Lelaki, Jaga Pandangan

Assalamualaikum.
Terdetik nak tulis sesuatu mengenai pandangan, kak lin (kakak kandung) sekarang rajin juga share ayat2 Al-Quran, terjemahan yang dia belajar di sekolah tempat dia mengajar. Petang tadi, dia share ayat dari Surah An-Nur, ayat ke 30

" Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang2 lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan "


" Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya "

Gambar2 google je, semuanya sebenarnya dah terbincang, dah terbentang luas segala perkara dan ilmu2 ni, sama ada kita nak dengan tak nak je nak baca, kan? Ayat 30 tu tak terhenti sampai situ, ada jugak ayat 31 untuk wanita yang jaga pandangan. Ayat 31 perempuan kena bagi perhatian lebih. Tang sekarang ni, nak cerita had lelaki ni, had yang mata keranjang nih.

Subhanallah, susah wei nak jaga pandangan, nak rendahkan pandangan pada sesuatu yang Allah ciptakan khas untuk lelaki, iaitu wanita. Dulu zaman belum akil baligh, tak pernah terfikir langsung satu benda pun berkaitan wanita ni, yang tahu zaman tu, main, main, dan main. Aku ambil ayat yang diperkatakan oleh ustaz yang bagi ceramah maulidur rasul semalam, di tempat aku bekerja. Surah Ali Imran, ayat ke 14.

" Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga). "

Memang lelaki, manusia, sifatnya suka pada nafsu, wanita, kebendaan, harta benda. Ini hakikat, akhir zaman ni wanita lebih ramai dari lelaki. Tak kira dalam pengangkutan awam, kelas2 kuliah, program2 ilmiah, kerja2 di pejabat, semuanya wanita yang dominate.

Aku tak kata orang lain, sebab diri sendiri masih lemah dalam hal ni. Bukan senang nak jaga pandangan. Lagi pulak kebelakangan ni selalu join program, seminar2 yang MOSTLY 80% daripadanya perempuan. Tipu kalau hati tak meracau, tipu kalau mata tak nak memandang, sebab tahu, perempuan2 yang hadir tu semua kebanyakannya student, umur 20-an, sekitar umur aku sahaja. Ini satu masalah eh, lagi2 wanita yang berpurdah, MasyaAllah, wanita tu dah tutup seelok2nya, tapi minda lelaki ni yang terbuka seluas2nya, berfikir bagaimana rupanya tanpa purdah tu. Ah, kalau namanya lelaki, bila wanita tu bertudung pun, dah bermain di minda bagaimana rupanya tanpa tudung, kan?

Tapi semua orang boleh berubah kan? :)
Alhamdulillah, bila dalam seminar, tetapkan niat nak belajar, hati akan tumpu pada pelajaran dan apa yang penceramah nak perkatakan, tak ada terlintas pun nak tengok siapa para hadirin yang ada walau seramai mana pun. CUBA sehabis baik dalam menjaga PANDANGAN ni. Walaupun pada KAWAN kau sendiri, kalau dengan memandangnya boleh mendatangkan rasa syahwat.

Dan seringkali aku ingatkan diri sendiri, BERSUSAH sikit je kat dunia ni, ikut apa suruhan, tinggal apa larangan, syurga menanti. Dekat Syurga, tempat untuk BEREHAT. time tu dah tak perlu solat, tak perlu puasa, tak perlu buat perkara2 sunat, tak perlu baca Al-Quran, tak perlu semuanya. Tapi sebelum dapat semua yang TAK PERLU tu, kenalah bersusah payah kat dunia n jaga apa yang sepatutnya. Eh dah Maghrib, Jom jangan lewatkan solat, Salam Maghrib

Tuesday, January 21, 2014

Kenapa Berhijrah?

Assalamualaikum.
Bagi sesiapa yang pernah baca blog aku ni, terima kasih la ya walau tak ada apa content pun sangat sebenarnya. Semua post yang lama2 semua dah revert to draft. Sebab boleh kata semua yang aku post tu, takde manfaatnya, rasa buang masa, aku baca takde manfaat, korang yang baca ni, lagi la takde manfaat. So, ni baru nak menulis balik. Banyak gak yang nak diperkata sebenarnya, tapi biar aku mulakan dengan Kenapa aku berhijrah.

Bismilillah
Okay, sebelum tu ada satu sifat yang kalau nak 'geng' or nak kawan dengan seseorang tu, atau nak bergaul, nak blend dengan seseorang tu, aku kena tau apa yang orang tu minat, so bila berborak, conversation tu jadi panjang n seronok diperbualkan. Padahal aku tak suka pun benda tu. Nampak fake kan? haha. fake sangat.


Bola sepak? haha. aku ni memang susah sangat nak berkawan. lagi pulak kawan2 lelaki ni dorang kalau tak borak pasal bola, bola lah. Aku bukan peminat bola sepak. pelik agaknya bagi seorang lelaki yang tak minat bola sepak, kot? Tapi pakcik, sedara, kawan2 suka bebenor. Jadi kekadang amek tau jugak la sket2 just nak blend in dengan mereka2 yang berborak pasal bola. Takde la nampak noob sangat kan? Tengok pun bila ada match antara "Big 4" antara MU, Chelsea, Liverpool, Arsenal. dulu la. skang banyak team power2 dah kan. Kalau tengok dengan kawan2 kat mapley, kawan2 pun pelik aku sokong yang mana. Trutfully, aku suka bila goal je. tak kira la team mana. HAHAHA. tapi aku lebih kepada MU la. well, kids. GGMU.



Dota pulak? Ni jugak penyebab aku close dengan bebudak akaun zaman diploma dulu. Kalau takde Dota ni, memang tak de geng la budak akaun rasanya. Niat yang asalnya apa? nak blend in dengan seseorang. Benda ni berhantu weh kalau dah start. macam dadah. jangan mula. nasihat pada budak2 yang duduk hostel la. Sampai sekarang aku main lagi Dota 2 ni. tapi takde team, just for fun, takde terniat pun nak masuk tournament bagai. Sekarang just main casually, bila rasa nak main, main. Kalau dulu, time tak ada pc n internet connection, sanggup pergi cc, RM10 untuk 10jam, yang pelik, kadang2 tak cukup 10 jam tu. Solat tah ke mana, makan tah ke mana, semua berterabut. Bekal nak menghadapi 10jam ni, rokok sekotak, air berkarbonat 2-3 tin. Jadilah. Lega aku dah lepas zaman 'seronok' dengan game ni. Bukan Dota 2 je, kadang game2 lain pun melalaikan, benda2 lagha kan? Haih, nevermind. Semua dah berlalu. 


Ni gambar hiasan ya. WANITA. Okay, sebelum ada yang terfikir aku berubah kerana wanita, itu ada betulnya. Tapi itu DULU. Kata nak blend in kan? So, aku kena buat n ikut apa yang dia suka, betul? Betul, tapi itu DULU jugak. Awek tu suka tengok drama korea, ko tengok drama korea, awek tu berbuat kebaikan, ko buat kebaikan, tapi tu semua sebab kau nak pikat hati dia. So dari situ, niat berhijrah ko nak buat kebaikan tu FAKE. Ko nak perhatian dari dia je. Manusia, siapa je yang tak suka kalau diberi perhatian, kan? Tapi bila (perempuan tu tak suka pada kau), adakah kau akan teruskan berbuat kebaikan? TAKKK. Sebab kau nak penghargaan dari makhluk yang namanya manusia. Kau buat balik perangai lama, even WORSE kadang2. 

Aku tau, ramai tak kira lelaki atau perempuan berubah kerana SESEORANG. Tapi bila seseorang tu pergi, dia akan berubah balik. Banyak awek yang ditinggalkan pakwe2 nya berubah, start pakai tudung n post gambar2nya bertudung, kira nak tunjuk kat ex dia " I'd change, I'm beautiful than before, and you lost me ". Tapi situ dah nampak niat berhijrah tu just nak tunjuk kat ex lama dia, bukan kerana ALLAH.


Aku sengaja amek contoh cerita Syurga Cinta ni. Sesuai sangat dengan apa yang aku katakan kat atas2 tu. Niat lelaki (Awal Ashaari) berubah sebab kawan2 dorang bertaruh untuk pikat perempuan ni (Heliza Helmi). Sebabkan Heliza ni kira awek muslimah, so dia fake, berlakon jadi baik untuk pikat Heliza. Tapi penghujung cerita tu, dia berubah, insaf betul2..

Apa yang aku nak perkatakan, seseorang tu mungkin boleh jadi REASON kita ni berubah. Iman kita ni turun naik. Kadang kita rasa jauh sangat dengan agama, jauh sangat dengan Allah. Kadang ada orang nasihat, tarbiyah pada kita berjuta kali pun, kita buat dek je. Itu orang kata, hidayah belum sampai. Hidayah tu bukan datang dengan sendiri ya, tapi kita kena cari hidayah tu. Pasang niat nak berubah, nak kembali ke jalan Allah, Allah akan permudahkan. Ada orang yang ditimba bencana, kemalangan, baru dia kembali kepada Allah. Mostly semua macam tu kan? Bila susah, baru cari Allah. 

Dan tak nafi, aku memang berniat nak berubah balik. Dan Alhamdulillah Allah permudahkan. Jumpa kawan2 yang baik. Sebenarnya aku dapat sakit, batuk yang agak teruk, masa tu tengah drive dan aku pitam dalam 5-10 saat, tak ingat. Dari lane laju, tau2 aku dah lane paling kiri, sikit lagi nak accident, berlanggar dengan lori. Astaghfirullah! Aku rehat kejap, and secepat mungkin, dalam kepala aku, nak sampai ke rumah. Sampai kat rumah, aku muhasabah diri, kenang dosa-dosa lama, betapa jahilnya diri ni.

Nak berubah slow2, jadi aku mula solat balik, tak kisah lambat atau tak berjemaah, janji cuba untuk tak tinggal. Mula baca Al-Quran balik, tak kisah tersangkut2 atau tak betul hukum dan tajwidnya, janji aku cuba untuk membacanya. Aku mula hadirkan diri pada kuliah maghrib terutamanya. Masjid depan rumah je pun! bukak pintu rumah, Masjid. Bila rasa diri seronok dengan ilmu, tak berhenti rasanya nak timba ilmu. Bila yang wajib dah buat, rasa macam seronok dan tercari2 apa perkara sunat yang kita boleh buat, Aku cuba untuk berpuasa sunat yang aku tak pernah langsung buat. Aku cuba untuk dirikan solat2 sunat yang tak pernah juga aku buat. Seorang sahabat nasihat, tak boleh bergerak seorang diri. Sebab iman kita kadang turun naik, hati manusia itu berbolak balik, perlu ada sokongan. Aku mula sertai usrah. 


Usrah ni apa pulak? Bila kita mula dekatkan diri dengan agama, Subhanallah, Allah permudahkan temukan dengan orang2 yang baik, dan perjalanan menimba ilmu tu makin mudah. Usrah ni sekadar perjumpaan mingguan, bulanan beberapa orang dan bincangkan hal2 berkaitan agama. Mungkin dari hadith, ayat2 Al-Quran, terjemahan, or apa saja. Macam melepak je, tapi melepak dengan ilmu di dalamnya. Seronok! Terima kasih pada yang memperkenalkannya. Aku mula sertai program2 ilmu yang ada pada hujung minggu jika berkesempatan. Aku tonton video2 kuliah yang Subhanallah banyaknya dekat channel2 Youtube yang ada. TV Alhijrah dan Radio iKim mula menjadi saluran kegemaran. Nama2 para ulamak yang tak pernah kenal sekarang menjadi sebutan.


Sehingga ke harini, 21 Januari 2014, hampir 4 bulan dah tu, aku berbangga atas perubahan yang satu ni, berhenti dari menghisap rokok. Bukan senang eh, nak tinggalkan benda yang kita buat selalu. Istiqamah tu penting. Mindset kan diri, tengok gambar kat atas ni. Itu perkara biasa, ada je orang yang akan anggap kita 'bajet bagus' atau sebagainya bila kita nak berubah ni. Halangan tu. Sebab aku pun pernah merasa sedemikian pada kawan2 aku yang berhijrah lebih awal dari aku. Sumpah rasa annoying dengan dorang. Asyik post benda2 keagamaan je. Sampai hidayah menyepak diri sendiri, barulah aku sedar.

Dan Subhanallah, kalau ada yang berkata aku berubah kerana seorang wanita, aku rasa itu bukan lagi menjadi niat yang asalnya. Tetapkan niat, aku berubah kerana Allah. Sebab apa aku berani kata macam tu, sebab bila kenang balik, zaman aku berubah kerana wanita, bila aku kecewa atau ada sengketa dengan wanita tu, aku akan buat balik perangai2 teruk, hisap rokok, dan benda2 tak elok yang lain. Tapi sebaliknya, kalau ada sengketa sekarang ni, tak ada cara lain selain kembali kepada Allah, perlebihkan Dia dari segalanya, dan dia akan permudahkan urusan kita dengan makhluk ciptaanNya. InsyaAllah.

Sekarang ni, dah masuk seminggu aku tak berapa nak sihat. Tapi Alhamdulillah beransur pulih. Sakit tu kafarah dosa, dan kita kena sentiasa muhasabah diri, iaitu merasa tak cukup lagi amalan, bukan berbangga riak yang kita ni dah buat banyak amalam. Bagi seseorang yang ada kesal dengan perbuatan dosanya itu sudah cukup bagus bagi seseorang yang membuat dosa dan tak rasa takut dengan dosa dia tu. Ok dah Asar, Salam Asar.