Monday, March 24, 2014

Perancangan Ramadhan, Tahun 2014.

Assalamualaikum pada sesiapa yang baca blog post ni. Moga Allah sentiasa rahmati. Ramadhan, bulan yang dinanti2 oleh kebanyakan umat Islam seluruh dunia, sebab bulan ni bulan orang kata untuk kumpul pahala. 

Berpuasa bulan Ramadhan ni rahmat dari Allah. Bulan yang penuh baraqah, keberkatan, masa nilah kita dapat kekuatan berpuasa. Ada sesetengah negara yang berpuasa lebih dari negara kita yg dalam 13 jam. Ada yang hingga 16-18 jam menunggu masa berbuka. Tapi mereka kuat, kenapa? Sebab Allah bagi kekuatan pada kita, kita kuat masa tu. Cuba berpuasa bulan lain, tak nafi ada susahnya berbanding bulan Ramadhan. Lemah semacam.

So, apa planning korang untuk puasa tahun ni? Bagi yang baru berkahwin, 1st time la merasa issue2 berkaitan balik kampung bagai ya? Haha. Moga kalian jadi suami isteri yang baik kepada pasangan.

As for me, insyaallah akan cuba merealisasikan impian nak visit masjid2 seluruh dunia. Terjumpa apps ni, 'Malaysia Mosque' dan sekarang tengah sediakan list masjid2 yang insyaallah bakal aku kunjung sepanjang bulan Ramadhan tahun ni.


Itu yang sekarang ni tengah praktis datang ke pejabat sebelum 0730 pagi, sebab bulan puasa nanti nak tukar jadual kedatangan, nanti boleh balik pukul 4 petang. Jadi ada banyak masa untuk balik rumah, prepare everything untuk ke masjid2 tertentu. 

Sebabnya? Saja, nak tengok para jemaah kat tempat orang lain selain tempat sendiri. Berbuka, tarawih di tempat yang bermacam. Maybe hujung minggu, planning nak ke masjid negeri lain. Insyaallah. Sekarang ni buat simpanan sikit untuk merealisasikan impian sendiri ni. 

Kalau ada kawan yg nak join sekali pun terbaik. especially korang, the noobies. Buat masa sekarang, rancang dulu. Apa2 pun, Allah yang menentukan. Harap sempat jumpa Ramadhan tahun ni. Kerna sesungguhnya hambaMu ini tak pernah mempertingkatkan ibadah pada tahun2 lepas. Bagi aku, bulan Ramadhan ke bulan lain ke, sama je. takde terkesan di hati. 

Hm. Itu dulu. Moga kita diberi kesempatan masa, untuk sentiasa memperbaiki diri. Senyum, sentiasa berfikiran baik, insyaallah hati tenang. Ok jom tempuh jalan sesak hehe :) 

Hidayah Milik Allah

Assalamualaikum.

Subhanallah, banyak betul dapat benefit dengar lectures Mufti Ismail Menk minggu ni. Boleh download kat sini http://www.muslimcentralmedia.com/ ada 6 tajuk dah, semuanya sangat2 berguna. Besok ada lagi, tapi kat Sabah. Mungkin boleh download dekat laman web yang sama.


Benar, hidayah milik Allah. Tugas kita, mengajak. Sabar walaupun ditolak. Ikutlah cara kita macamana nak mengajak, atau hanya memaklumkan, walaupun kita taknak / takdapat nak hadirkan diri dekat majlis2 ilmu ni. Maybe ada yg perasan, mungkin ada yg annoyed dengan apa yg aku post lately.

Bukan kejar likes favorite retweet semua tu eh. Selalunya aku akan maklumkan kalau ada majlis ilmu yang berdekatan, atau yang aku sendiri akan hadirkan diri. Seronok bila ada kawan yang join sekali. Alhamdulillah, ada yang sudi ikut sekali. 

Sebenarnya banyak pengajaran, kuliah, majlis ilmu ni. Paling senang, kuliah maghrib lepas solat maghrib. Biasanya mesti ada dekat setiap masjid. Apa yang aku nak share ni, dari iMuslim. Mungkin lately ada yang selalu nampak aku post berkaitan kelas dari iMuslim ni.





Sirah Night, kisah para nabi, dan Last Hour, kisah tentang hari kiamat, segala persediaan persiapkan diri, 2 kelas ni Selasa dengan Khamis, dah habis dah sejak bermula dari pertengahan tahun 2013. 




Sekarang ni baru seminggu diganti dengan Selasa kelas berkaitan Nabi Muhammad S.A.W, hari Rabu kelas mengaji khas untuk wanita, dan hari Khamis tafsir Al-Quran, last week baru mula tafsir Al-Fatihah, baru ayat pertama cover, Bismillahirrahmanirrahim. 

Sangat2 bermanfaat. Biasanya aku akan hadirkan diri untuk kelas Selasa dengan Khamis, tempat dia dekat dengan Masjid Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, dekat sangat. Sesiapa yang ada area2 situ, jomlah datang. Cuba tengok keadaan kelas kat gambar atas tu, cukup2 selesa untuk belajar. Tapi tempat ni belum siap sepenuhnya, kalau ada yang sudi Infak, sedekahlah kat iMuslim ni, supaya boleh kami ni terus belajar menuntut ilmu agama ni.

Dan minta maaf kalau ada yang annoyed everytime aku post benda ni. Maybe ada yang hide pun whatever i post. It's okay, tujuan aku just nak maklumkan je. Kot2 ada yang tergerak hati nak ikut sama, kot2 ada yang nak join sekali tapi segan sebenarnya, just send a message kat fb tuh. Maklumkan, kita boleh pergi sekali. takde hal punya. 

Dan Subhanallah, sebab apa tajuk hidayah milik Allah ni, sebab aku seronok tengok beberapa sahabat yang mula kembali kepada Islam, tengok dah rajin hadirkan diri ke majlis2 ilmu. Alhamdulillah, perubahan diri ni ada jugak terkesan pada kawan2 lain yang nak berubah. Nak maklumkan, kalau ada apa2 yang berkaitan, jangan malu2 tanya, bercerita, mungkin aku boleh sikit2 bagi nasihat, etc, tapi semuanya itu datang dari diri korang sendiri. Aku hanya cuba menyampaikan :)

Last sekali... maaf eh pada kaum hawa terutamanya. Nak kabor awal2, dan mungkin kena kasi faham, bila orang post benda2 berkaitan agama, benda2 baik ni, bukan dia desperate nak cari jodoh tau. Allah dah tetapkan jodoh untuk kita. Siapa? Allah sahaja tahu jawapannya. Sementara ada masa, berusaha untuk terus perbaiki diri  kita dan kerap berdoa padaNya.

" Sabar itu akan rasa kemanisan pada akhirnya " - baca Surah Yusuf, dimana kisah Nabi Yusuf disorok dalam perigi oleh adik beradiknya. Kesabaran ayah Nabi Yusuf, iaitu Nabi Ya'kub mengatasi segalanya. Jadi banyakkan bersabar. Maaf kalau ada tersalah kata, maaf kalau ada melukakan hati sesiapa. Kita hidup tak lama, perbaiki diri, sentiasa berfikiran positif dan bersangka baik, insyaallah tenang dan bahagia. 

Selamat Malam :) 


Tuesday, March 18, 2014

Notes 2 Myself




Salam, just a quick updates. A quick reminder for myself, so i gotta write it down. Later, if rasa down lagi dengan diri sendiri, baca balik notes ni.

Past few days, weeks, jiwa ni ada rasa tak betul sket. Rasa kosong. Well, we human being not perfect aite? Ada masa imaan tu rasa tingggii bebenor, ada masa rasa rendaaaahh sangat. I've been far from Creator, Allah. But Alhamdulillah manage to get the five per day, done, walaupun tak berjemaah.

Aku masih seorang muslim yang masih belajar. Sometimes i get confused. Terbaca apa2 post, ada yang kata patut macam tu, patut macam ni, ini bid'ah, inilah, itulah. Kita muslim, berpegang pada Al-Quran dan As-Sunnah, dimana, kedua2 perkara tu masih dalam progress nak memahami. Makin belajar makin bodoh rasanya, sebab banyak sangat benda yang tak tahu!

Kalau ada yg rapat dengan aku pun tahu, aku memang banyak tanyanya, even perkara kecil sekalipun, berkaitan agama. Tapi bila aku yang ditanya, gelabah beb. Takut bagi info salah. And if you really don't know, as speaker from iMuslim said, " Just tell them you don't know " .




Eventually, aku ni jenis yang suka berkongsi. Kalau tak kongsi, rasa macam sesuatu terpendam dalam hati ni. Jadi bila bersendiri ni, with no one to talks to, tu yang dok meraban tweet, fb bagai. Aku akui, diri ni masih jauh lagi dengan Al-Quran dan Pencipta. Dengan keadaan kewangan semasa, keadaan perhubungan semasa, keadaan kesihatan semasa, keadaan kerja semasa, aku terfikir just nak ada seseorang untuk tempat mengadu, bercerita.

Mungkin aku berjauhan dengan Pencipta, yang membuatkan aku makin berjauhan dengan ciptaanNya. Aku tak selalu mengadu padaNya, aku mengadu pada sosial network, dimana ntah siapa pembacanya.




Cinta. semua orang tak lari dari perasaan dan lumrah untuk bercinta ni. Sebab mungkin aku dah tersangat sangat biasa dengan sesuatu yang namanya cinta, dengan orang orang sekeliling aku. Dan aku terfikir, "kenapa cinta aku tak nampak seindah sebahagia kawan2 aku eh?" they go for movies together, they fo for dinner together, they go to wedding together. awwhhh sweet gila! But then, aku terbaca satu quote ni.


" If you truly love him/her for the sake of Allah, you want to meet him/her in Jannah & you fear Allah, you will refrain yourself from contacting him/her " - Shaykh Daood Butt


Allahu... tertampar kat muka sendiri. Berkali2 baca, "Kalau benar cinta, mesti bawa ke syurga, apa apa yang membawa ke neraka, bukan cinta namanya" .. Seringkali lupa pada perkara ni. Dia mungkin sedang berusaha bersungguh2 untuk membawa aku ke Syurga, tapi apa yang aku lakukan? Sedikit sedikit menarik ke neraka. Ya Allah, hinanya aku. Maafkan aku. Akan sentiasa cuba perbaiki diri, InsyaAllah.

Ketentuan dari Allah tu cukup sempurna. Kita sebagai hambaNya, kena sentiasa berdoa dan mengadu padaNya sahaja. Sentiasa bersangka baik. Kalau marah dan benci, marah pada perbuatannya bukan pada orangnya. Yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu datang dari diri kita sendiri.


"Kalau ini terbaik bagiku, Kau tetapkanlah, Kau permudahkanlah. Kalau ini buruk bagiku, Kau jauhikanlah, Kau hindarkanlah. Tetapkan aku dengan kebaikan, sebagaimana yang sepatutnya, dan Kau jadikanku meredhainya"

Perancangan banyak, masih cuba perbaiki dan akan terus perbaiki dan capai semua perancangan tu satu per satu, yang penting, perbaiki diri sendiri dulu sebelum nak perbaiki diri orang lain. Salam Maghrib :)